Marynowany schab z grilla
owinięty wędzonym boczkiem,
polany sosem miodowo-imbirowym
Przygotowanie: 24 godz.
4 porcje
Składniki:
800 g schabu Dolina Dobra
300 g plastrów boczku wędzonego
Marynata:
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu hoisin
1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki miodu
2 łyżki kruszonego chili w oleju
Przygotowanie
W misce mieszamy posiekany czosnek, imbir, sos sojowy, sos hoisin, przyprawę pięciu smaków, olej sezamowy, miód i chili. Plastry schabu zalewamy marynatą, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Marynujemy przez noc.
Następnego dnia schab zawijamy w plastry boczku. Pozostały sos wlewamy do rondelka. Na suchej patelni smażymy owinięty boczkiem schab – po 5 minut z każdej strony. Sos podgrzewamy i gotujemy przez minutę, by lekko zgęstniał.