DolinaDobra

Smażona polędwiczka wieprzowa w bagietce z pesto ziołowym

Przygotowanie: 30 min

2 porcje

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa Dolina Dobra
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała bagietka

Pesto:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 30 g startego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Do miseczki wrzucamy posiekany czosnek, wszystkie zioła, skórkę z cytryny i parmezan. Zalewamy oliwą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z białych błonek. Posypujemy obficie solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy mięso z każdej strony przez 10 minut – pilnujemy, aby ogień nie był zbyt duży, by nie spalić polędwiczki.

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, by zmieścić w niej mięso. Powstałe zagłębienia obficie smarujemy od wewnątrz pesto. Nakładamy polędwiczkę na połówkę bagietki i zamykamy drugą połówką.

Zapiekamy 5 minut w 180 stopniach dla podkręcenia smaku.

Po wyjęciu z piekarnika kroimy bagietkę w plastry.

Smacznego!