Smażona polędwiczka wieprzowa w bagietce z pesto ziołowym
Przygotowanie: 30 min
2 porcje
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa Dolina Dobra
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała bagietka
Pesto:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 30 g startego parmezanu
- 5 łyżek oliwy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie
Do miseczki wrzucamy posiekany czosnek, wszystkie zioła, skórkę z cytryny i parmezan. Zalewamy oliwą. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z białych błonek. Posypujemy obficie solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy mięso z każdej strony przez 10 minut – pilnujemy, aby ogień nie był zbyt duży, by nie spalić polędwiczki.
Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, by zmieścić w niej mięso. Powstałe zagłębienia obficie smarujemy od wewnątrz pesto. Nakładamy polędwiczkę na połówkę bagietki i zamykamy drugą połówką.
Zapiekamy 5 minut w 180 stopniach dla podkręcenia smaku.
Po wyjęciu z piekarnika kroimy bagietkę w plastry.
Smacznego!