DolinaDobra

Marynowany schab z grilla owinięty wędzonym boczkiem, polany sosem miodowo-imbirowym

 

Przygotowanie: 24 godz.

4 porcje

Składniki:

  • 800 g schabu Dolina Dobra
  • 300 g plastrów boczku wędzonego

Marynata:

  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kruszonego chili w oleju

Przygotowanie

W misce mieszamy posiekany czosnek, imbir, sos sojowy, sos hoisin, przyprawę pięciu smaków, olej sezamowy, miód i chili. Plastry schabu zalewamy marynatą, mieszamy i wstawiamy do lodówki. Marynujemy przez noc.

Następnego dnia schab zawijamy w plastry boczku. Pozostały sos wlewamy do rondelka. Na suchej patelni smażymy owinięty boczkiem schab – po 5 minut z każdej strony. Sos podgrzewamy i gotujemy przez minutę, by lekko zgęstniał.

Schab nakładamy na talerz i polewamy sosem.

Smacznego!